Spring til indhold

Danmark og Litauen

Der er gode og tætte forbindelser mellem Danmark og Litauen – både politisk, militært, økonomisk og kulturelt. Danmark genoptog som et af de første lande de diplomatiske forbindelser med Litauen og de to andre baltiske lande Estland og Letland den 24. august 1991. Sammen med de øvrige nordiske lande ydede Danmark en omfattende moralsk, politisk og økonomisk støtte til Litauen efter uafhængigheden.

Danmark har siden 1991 søgt at understøtte Litauens integration i det euro-atlantiske samarbejde. Med Litauens optagelse i EU og NATO er dette mål nu nået, og afløst af et tæt samarbejde i disse institutioner.

H. M. Dronning Margrethe II var som den første monark på statsbesøg i Litauen og de andre baltiske lande i sommeren 1992. Dronningen var senest på besøg i Litauen i 2009 i forbindelse med fejringen af Litauens 1000 års jubilæum. Et litauisk statsbesøg i Danmark fandt sted i 1996. Præsident Grybauskaite var på officielt besøg i Danmark den 22. januar 2013, hvor hun var ledsaget af udenrigsminister Linas Linkevicius. Den 8.-10. oktober 2013 var H.K.H. Kronprins Frederik, ledsaget af minister for klima, energi og bygninger Martin Lidegaard på officielt besøg i Litauen i forbindelse med et erhvervsfremstød. Senest besøgte H. K. H. Kronprinsesse Mary Litauen, som protektor for WHO Litauen 14. september 2015. I forbindelse med besøget mødtes Kronprisessen med Litauens præsident Grybauskaite.

Seneste statsministerbesøg i Litauen blev foretaget af Helle Thorning-Schmidt i oktober 2011 forud for det danske EU-formandskab, hvor hun havde samtaler med både præsidenten og den tidligere litauiske statsminister (Andrius Kubilius, konservativ). Statsministeren deltog desuden i topmødet i Det Østlige Partnerskab i Vilnius den 28.-29. november 2013 under det litauiske EU-formandskab. En litauisk statsminister (Kubilius) var senest på besøg i Danmark i september 2010. Tidligere udenrigsminister Villy Søvndal var i Litauen på et arbejdsbesøg den 12. april 2013. Tidligere europaminister Nicolai Wammen var på officielt besøg i Litauen den 28.-29. maj 2013. Tidligere fødevareminister Mette Gjerskov var på et 3-dages besøg 17.-19. juni 2013 sammen med Folketingets Fødevareudvalg. Endelig var tidligere forsvarsminister Nicolai Wammen i Litauen den 17. juni 2014, hvor han besøgte militærøvelsen Saber Strike, hvori ca. 900 danske soldater deltog med medbragt materiel, bl.a. kampvogne og pansrede mandskabsvogne. Forsvarsministeren havde under besøget en samtale med sin litauiske kollega. 

Find mere information om det bilaterale samarbejde mellem Litauen og Danmark i fanerne i venstre side.

 

Sidst opdateret 23-03-2016