Spring til indhold

Danmark overtager NATO Air Policing i Baltikum

09.01.2018  14:51

Pr. 8. januar overtager Danmark NATO Baltic Air policing fra US Air Force. Under den officielle overdragelsesceremoni på den Litauiske Air Force Base i Šiauliai mandag d. 8 januar understregede ambassadør Dan E. Frederiksen at Baltic Air Policing er et enestående eksempel på solidariteten – også i fredstid – mellem NATO allierede, som gør hele NATO stærkere. Under den officielle overdragelsesceremonien takkede den litauiske viceforsvarsminister Vytautas Umbrasas de afgående amerikanske tropper for deres indsats og bød de danske tropper velkommen tilbage. Herefter overdragede amerikanerne den symbolske nøgle til det baltiske luftrum til de danske tropper. Danmarks rotation strækker sig over fire måneder og 2018 markerer den 6. gang Danmark bemander NATO’s Baltic Air Policing mission. Tidligere har Danmark varetaget håndhævelsen Baltikums luftrumssuverænitet i 2004, 2009, 2011, 2013 fra Šiauliai i Litauen og i 2014 fra Amari Air Base i Estland.

Det er med stor ære at Danmark bidrager til NATO’s håndhævelse af de baltiske landes luftrumssuverænitet, da Danmark og de baltiske lande ikke bare er venner og naboer, men også tætte allierede. Som udtalt af Danmarks forsvarsminister, Claus Hjort Frederiksen: ”Danmarks sikkerhed begynder i Baltikum”.

Sideløbende med Danmarks deltagelse i NATO’s Baltic Air Policing mission udsender Danmark 200 soldater til Estland som en del af NATO’s enhanced Forward Presence.

Foto 1,3,5 er venligt stillet til rådighed af Lithuanian Air Force.Seneste nyt

    Se alle