Spring til indhold

Metal

Metalsektoren (metalforarbejdning og maskiner) er en integreret og vigtig dynamisk del af den litauiske ingeniørindustri, som samtidig er den stærkeste del af hele fremstillingsindustrien og genererer omkring 4% af BNP’en.

Denne industri er speciel idet den inkluderer adskillige ind-byrdes forbundne segmenter: fremstilling af fabrikerede metalprodukter, maskineri og udstyr, elektronik, elektronisk ingeniørarbejde og apparater og transportmidler.

Industrien involverer over 1.500 virksomheder, mere end 40.000 arbejdstagere og er i stand til at levere 5.000 flere jobs til nye projekter, som også inkluderer outsourcing-projekter. Derudover er der et godt netværk af virksomhedssupport tilgængeligt i industrien og dette inkluderer: fire industriparker, fem forsker/virksomheds-Valleys, to Free Economic Zones (FEZ) og fem Special Economic Zones, der blev etableret i starten af 2012. Forskellige ordninger fra den finansielle støtte fra EU er også at finde.

Metalsektoren er meget eksportorienteret med 48% af produktionen møntet på eksport. Dan-mark sammen med Tyskland, Norge og Sverige er de største importlande af litauiske metal-produkter.

De største metalvirksomheder er placeret i og omkring de fem største byer: Vilnius, Kaunas, Klaipeda, Siauliai og Panevezys.

For danske virksomheder, der er interesserede i et muligt partnerskab eller starte virksomhed i de baltiske lande, kan de danske ambassader i Vilnius, Riga og Tallinn tilbyde deres hjælp.