Spring til indhold

Tekstil og tøj

Tekstil– og tøjsektoren har traditioner, der går langt tilbage i Litauens historie og var i Sovjet-tiden hovedleverandør af tekstiler og tøj. I dag består sektoren af mere end 1.000 virksomhe-der af høj international standard, attraktive priser og mere end 25.000 teknologiske højtud-dannede og flersprogede arbejdstagere.

Derudover har de fleste af virksomhederne i sektoren global virksomhedserfaring og dette er hovedsageligt i Vesteuropa. Kort produktionstid, fleksibilitet og gode leveringsvilkår gør de lokale virksomheder attraktive for forskellige opgaver, masseproduktion såvel som en mindre, mere varieret produktion.

Den litauiske tekstilsektor er en af de mest specialiserede og alsidig tekstil-producerende indu-stri i EU. Den er i stand til at tilbyde meget specifikke produkter og lave nødvendige kvalitets-tests, da den Litauiske Tekstil Industri gennemfører mere end 60 teknologitests af kvalitet, hygiejne og miljøkrav. Sektoren er derudover eksport-orienteret med mere end 76% af pro-duktionen rettet mod eksport.

De traditionelle tekstilprodukter er klude, hjemmetekstiler, strikkede beklædningsgenstande og læderprodukter og Litauen er desuden internationalt specielt kendt for innovative tekstiler. Disse inkluderer tekstiler såsom tøj til medicinsk og beskyttende brug, militæret, luftfarts –og rumindustrien. Lokale virksomheder laver produkter såsom antimikrobielle stoffer, antistatisk –og UV-beskyttende beklædning, lugtfri stoffer, linned med aromatisk overflade termometrisk undertøj.

For danske virksomheder, der er interesserede i et muligt partnerskab eller starte virksomhed i de baltiske lande, kan de danske ambassader i Vilnius, Riga og Tallinn tilbyde deres hjælp.