Spring til indhold

Øgede forsvarsbudgetter skaber nye muligheder i Letland og Litauen

19.03.2019  15:34

Både den lettiske og den litauiske regering har øget deres forsvarsbudgetter væsentligt de seneste år, og der investeres stort i infrastruktur og materiel. I denne anledning har de danske ambassader i de to lande arrangeret en netværkstur for danske virksomheder i branchen for forsvars- og sikkerhedsteknologi, som gerne vil ind på de lettiske og litauiske markeder. Læs her, hvordan din virksomhed kan deltage.

Stigende budgetter
Det lettiske forsvarsbudget vil i år komme til at ligge på 636.6 millioner euro, hvilket er 10 % større end sidste års budget. I Letland vil det som minimum komme til at udgøre 2% af BNP. Ud over en generel stigning i forsvarsbudgettet så har Letland imødekommet NATOs krav om at bruge 20 % af budgettet på militært udstyr. I Litauen er der budgetteret 948.0 millioner euro til forsvaret i 2019, hvilket svarer til 2.01% af Litauens BNP. Dette er en stigning på 6 % i forhold til sidste års budget. Litauens forsvarsbudget forventes at stige hvert år frem mod 2030, hvor det litauiske parlament har besluttet af budgettet skal udgøre 2.5% af landets BNP.

”For the first time in history, headquarters of a NATO division will be located in the Baltic countries”, said the Latvian Minister of Defense, Artis Pabriks, at the opening ceremony of the new headquarters of the Multinational Division North, 8 March 2019. The Headquarters are established in Ādaži, Latvia, and Pabriks was very pleased with the achievement. He thanked Denmark for being a staunch supporter of the freedom and security of Latvia.

 

Det danske forsvarssamarbejde med de baltiske lande har aldrig været tættere. Den 8. marts 2019 åbnede et nyt divisionshovedkvarter under dansk ledelse i Letland, og senere på året genoptager danske F16-fly overvågningen af luftrummet over de baltiske lande fra en base i Litauen. I Estland har over 200 danske soldater været udstationerede i 2018, og de vender tilbage i 2020. Grundlaget for at udvikle relationerne på alle områder, herunder forsvarsindustrierne, er til stede.

Muligheder for øget eksport og tættere samarbejde
De øgede forsvarsbudgetter i både Letland og Litauen giver danske virksomheder en oplagt mulighed for at øge deres eksportmarkeder. Dertil kommer, at både lettiske og litauiske forsvarsvirksomheder og forsvarsindustriorganisationer er meget interesserede i at samarbejde med danske virksomheder. Et samarbejde vil ikke kun være til gavn for den enkelte virksomhed, men skaber også mulighed for yderligere samarbejde på tværs af landegrænser.  Danske virksomheder kan, i en fælles alliance, komme til at spille en rolle, når EU for alvor begynder at engagere sig i udviklingen af den europæiske forsvarsindustri.

Både Litauen og Letland er indstillet på at yde en stor indsats for at udvikle og styrke deres forsvars- og sikkerhedsforanstaltninger, såsom grænseovervågning og grænsekontrol, kritisk national infrastruktur, sikker kommunikation, UAV-teknologi, kontraterrorisme, overvågning, IT-sikkerhed, sikring af områder, adgangskontrol og meget mere.

Letland og Litauen har omfattende forsvarsbehov, som skal dækkes, og det er derfor muligt for en bred vifte af danske virksomheder at byde ind. Den danske industri udgør nemlig et bredt spektrum af virksomheder inden for forsvarsindustrien. I denne sammenhæng er der rig mulighed for at kunne indgå fordelagtige samarbejdsaftaler inden for både forsvars-, teknologi- og sikkerhedsindustrien.

Hvad er det næste skridt?
For at imødekomme de stigende budgetter og udnytte mulighederne har de danske ambassader i Vilnius og Riga, i samarbejde med Center for Defence, Space & Security, arrangeret en 3-dages tur til de to markeder d. 9 – 11 april.

Det lettiske forsvarsministerium, den lettiske forsvarsindustri (Latvian Federation of Security and Defence Industries), det litauiske forsvarsministerium, Litauens Nationale Association for Forsvarsindustrien (National Defence Industries Association) og Litauens Forsvars-& Sikkerheds Industri (Lithuanian Defence & Security Industry) arbejder sammen for at organisere dette projekt. Fra dansk side vil forsvarsattachéen i Vilnius og Forsvarsministeriets Materiel- og Indkøbsstyrelse deltage i fremstødet og understøtte de danske virksomheder.

For mere information om besøget se den officielle flyer her. Tilmelding sker via denne formula og ansøgningsskema.

Letland

Inese Leja-Raphael

Commercial Officer

+ (371) 29297204

inelej@um.dk

 

Litauen                                                    

Vilma Jarasiuniene                

Senior Commercial Adviser         

+370 5264 8782

viljar@um.dkSeneste nyt

    Se alle