Spring til indhold

DEN DANSKE AMBASSADE I VILNIUS SØGER 2 PRAKTIKANTER TIL EFTERÅRET 2020

17.02.2020  08:30
Er du interesseret i sikkerhedspolitik og hybride trusler, deltagelse i højniveaubesøg, militært samarbejde samt spændende opgaver inden for handel og public diplomacy? Har du lyst til at lære mere om, hvilken rolle en dansk ambassade spiller i dansk udenrigspolitik? Så kan et praktikophold på ambassaden i Vilnius være svaret.

I Vilnius får du som praktikant mulighed for at beskæftige dig med mange spændende problemstillinger, der også omfatter handel, økonomi, energi/klima og kultur i et baltisk land, der er i rivende udvikling med bl.a. høj økonomisk vækst og væsentlige sikkerhedspolitiske udfordringer.

Ambassaden i Vilnius er en lille repræsentation, hvor vi alle arbejder tæt sammen, og som praktikant er der mulighed for at få stort ansvar. Du arbejder i et land, hvor Danmark for alvor fylder noget og har gjort det i de sidste 30 år. De nordiske og baltiske ambassader arbejder tæt sammen, og du vil blive inddraget i mange spændende problemstillinger.

Du har mulighed for at præge dine arbejdsopgaver, og du får unik erfaring med og kendskab til arbejdsgangene i udenrigstjenesten ude og hjemme, et indblik i mulighederne for handel og investering i Baltikum samt i Litauens internationale samarbejde inden for især EU og NATO. Derudover er public diplomacy-aktiviteter en central del af arbejdet, hvor du får mulighed for at prøve kræfter med at fremme danske værdier på alle platforme, herunder i samspil med Det Dansk Kulturinstitut i Baltikum.

Vilnius er samtidig en fantastisk by at bo og leve i – især som studerende, hvor en universitetsby som Vilnius har masser at byde på. Du vil desuden møde praktikanter på andre landes ambassader (ikke mindst de hollandske, da vi deler adresse med den nederlandske ambassade). Du er 1½ times flyvetur fra Danmark, men alligevel i fremmede og spændende omgivelser.

Som politisk praktikant er dit fokus bl.a. på Litauens sikkerhedspolitiske situation, der i høj grad er præget af Ruslands adfærd gennem de senere år, og som har høj prioritet i den danske sikkerhedspolitik. Litauen har grænser til både Rusland og Hviderusland, og Danmark deltager aktivt i at sikre stabiliteten i denne del af Østersøregionen først og fremmest via NATO. Samtidig er der hybride trusler, forsøg på påvirkning af befolkningen og cyber-angreb. Om disse emner kommer du også til at arbejde sammen med ambassadens forsvarsattaché. Derudover kommer du til at arbejde med EU-politik, og du får indblik i de nye samarbejdsmønstre, der udvikler sig i disse år efter Brexit, samt i hvordan EU-diplomatiet fungerer.

Som handelspraktikant er dit fokus på at understøtte danske virksomheder, der er eller gerne vil etablere sig i Litauen. De 8 danske ambassader i østersøområdet arbejder sammen og er bl.a. i gang med at gennemføre en ny strategi for handelsarbejdet. Litauen har høj økonomisk vækst, og vi rådgiver og hjælper danske virksomheder på det litauiske marked og tilbyder skræddersyede løsninger, som du kan være med til at udvikle. Nogle af vores fokusområder er energi, klima og infrastruktur. Som en del af arbejdet i handelsafdelingen er der også stort fokus på public diplomacy.

Kvalifikationer
Ansøgere forventes at være studerende på overbygningen på en kandidatuddannelse, eksempelvis inden for økonomi, politik, handel, samfundsfag, historie, jura eller medier/kommunikation.

Vi lægger vægt på, at du kan arbejde selvstændigt, men også har gode samarbejdsevner. Du skal kunne tale og skrive flydende på både dansk og engelsk, og vi forventer, at du kan formulere dig godt på skrift.

Praktisk information
Arbejdstiden er 37,5 timer om ugen. Praktikopholdet er ulønnet. Ambassaden dækker boligomkostningerne og hjælper med at finde bolig i Vilnius. Leveomkostningerne er lavere end i Danmark. Det er normalt muligt at få SU under opholdet, men det afhænger af den enkelte uddannelsesinstitution og SU-styrelsen. Praktikopholdet skal bidrage til din uddannelse og vil blive tilrettelagt på en måde, der vil kunne sikre meritoverførsel, hvis dit studiested tillader det.

Typiske opgaver for den politiske praktikant

 • Researche og udarbejde økonomiske og politiske delanalyser, briefinger, præsentationer mm.
 • Udarbejde rapportudkast til Udenrigsministeriet og andre danske myndigheder, bl.a. om Litauens holdninger til emner, der behandles i EU, NATO m.fl.
 • Bidrage ved besøg fra danske delegationer mv.
 • Udarbejde bidrag til nyhedsbrev på forsvarsområdet for de baltiske stater.
 • Bidrage til vores online nyhedsbreve, hjemmesideredigering og tilstedeværelse på de sociale medier.
 • Hertil kommer en række ad-hoc baserede opgaver, der kan variere betydeligt i indhold og omfang – også afhængigt af dine interesseområder.

Typiske opgaver for handelspraktikanten

 • Informationssøgning, markedsundersøgelser.
 • Kontakt til virksomheder, booke møder, forberede eksportfremstød og deltage i møder og konferencer.
 • Indgå i samarbejde mellem handelsafdelingerne på de nordisk-baltiske ambassader.
 • Kombinere public diplomacy og kommercielle aktiviteter og bidrage med indhold til magasiner,  nyhedsbreve og hjemmesideredigering samt deltagelse i ambassadens public diplomacy aktiviteter
 • Ad-hoc baserede opgaver, der kan variere betydeligt i indhold og omfang – også afhængigt af dine interesseområder.

Har du spørgsmål er du meget velkommen til at kontakte os på tlf. +370 52648760 eller via e-mail vnoamb@um.dk 

Ansøgning
Send din ansøgning til ambassaden inkl. CV, karakterudskrift og evt. anbefalinger. Send det hele i én PDF-fil til vnoamb@um.dk

Fristen for at søge om et ophold i efteråret (med start 1. august 2020) er 6. marts. Vi ser på ansøgningerne så hurtigt som muligt herefter.

Vi glæder os til at høre fra dig.