Spring til indhold

Information om coronavirus/COVID-19

Her på siden kan du se information til danske rejsende og fastboende i Litauen i forbindelse med udbruddet af coronavirus/COVID-19. 
Siden er senest opdateret den 28. marts 2020 18:30

Ambassaden følger løbende udviklingen i forhold til coronavirus/COVID-19 i Litauen. Vi anbefaler, at du følger med i udviklingen via Udenrigsministeriets Rejsevejledning for Litauen. Du kan finde rejsevejledningen med de seneste opdateringer her. Danskere bosat eller på rejse i Litauen opfordres også til at følge de lokale myndigheders information via nyhedsmedierne og nedenstående informationskanaler: 

Ministry of the Interior of the Republic of Lithuania – anbefalinger til befolkningen

Government of the Republic of Lithuania – relevant information vedr. coronavirus for udlændinge i Litauen

Ministry of Foreign Affairs of the Republic of Lithuania – relevante oplysninger vedr. indrejse til Litauen, herunder om karantæne

Fra natten til mandag den 16. marts indførtes national karantæne i Litauen for at begrænse spredning af coronavirus. Den 25. marts besluttede den litauiske regering at forlænge karantænesituationen og de andre omfattende foranstaltninger frem til den 13. april kl. 24.00.
 
Efter den 16. marts kan udlændinge ikke længere rejse ind i Litauen. Udlændinge med gyldig opholds- og arbejdstilladelse vil dog fortsat kunne rejse ind efter den 16. marts.
 
Alle, der kommer til Litauen fra udlandet, skal isoleres i 14 dage. Der kan forventes strenge reaktioner fra myndighedernes side, hvis denne regel ikke overholdes. 
 
På grund af de mange rejserestriktioner i Europa og nedgangen i flytrafikken vil danskere få svært ved at forlade Litauen. Man skal især være opmærksom på, at transit gennem Polen for personer ikke længere er muligt. Tjek den danske ambassade i Warszawas hjemmeside for flere oplysninger.
Færgetrafikken fra Klaipeda til Sverige og Tyskland er pt. det bedste udrejsealternativ – (vær opmærksom på, at der kan stilles krav om køb af kahyt), se især DFDSs hjemmeside.
 Da Sverige også har indført indrejserestriktioner og grænsekontrol, bør man holde sig orienteret om de aktuelle indrejseforhold på forhånd. Tjek den danske ambassade i Stockholms hjemmeside. På samme måde skal man løbende holde sig orienteret om forholdene i Tyskland.
 
Chaufførers transport af varer og gods til Litauen er undtaget fra de generelle indrejserestriktioner. 
 
Grænseovergang vil være tilladt ved følgende internationale grænseovergange: Kalvarija - Budzisko, Saločiai - Grenstale, Butingė - Rucava, Smėlynė - Medume, Medininkai - Kamenyi Log, Raigardas - Privalka, Kybartai - Chernyshevskoye, Panemunė - Sovetsk, Kena - Gudagai, Šalčininkai - Benjekoni, Šeštokai - Trakiszki, Lazdijai - Ogrodniki, Vilnius, Kaunas, Palanga, Šiauliai airports, and Pilies, Malkų įlankos, Būtingė oil terminal and Molo border crossing points.
 
Udlændinge kan rejse i transit igennem Litauen - uden at gøre unødvendigt ophold - for at nå frem til sit hjemland. Hvis man rejser med bil skal det ske i særlige politieskorteret konvojer. Hvis man rejser med tog, må der heller ikke gøres ophold under vejs
 
Man bør i det hele taget være opmærksom på, at ændringer kan ske med kort varsel.
 
Siden den 16. marts har litauere ikke kunnet forlade landet med undtagelse af de litauere, der arbejder i udlandet. Og siden den 16. marts har de fleste institutioner, kulturtilbud, restauranter, cafeer, arbejdspladser og butikker været lukkede med undtagelse af især fødevarebutikker og apoteker.
 

Det er desuden anbefalet, at alle personer, der går uden for i det offentlige rum, skal have maske over mund og næse, samt have handsker på. Kun to personer må gå sammen. Familier er undtaget. Ved indkøb i fødevarebutikker skal ét familiemedlem handle ad gangen, og der skal være to meters afstand i kø.

Der er indført begrænsninger for brug af de kollektive trafikformer (der kan f.eks. ikke betales billet om bord), og der tages ekstra initiativer til grundig og regelmæssig rengøring.

Personer, som erfarer symptomer af COVID-19, opfordres til at ringe efter en ambulance på 1808 mhp. at blive tilset. COVID-19-tests foretages på hospitalet, mens personen bliver i karantæne; resultater oplyses i løbet af ét døgn. Litauen har siden den 28. februar registreret 382 smittetilfælde.

Du kan læse WHO's råd om, hvordan du bedst beskytter dig.

De danske indrejserestriktioner har i nogle tilfælde gjort det vanskeligt for udlændinge at rejse med fly til Danmark, selvom de har lovligt ophold og bopæl i Danmark eller andre ”anerkendelsesværdige formål” i Danmark. Hvis du oplever problemer med at boarde fly i sådanne situationer, kan ambassaden hjælpe dig med at udfærdige et ”certificate to board”, der skal fremvises for flyselskabet. I tilfælde danske eller udlændinge har spørgsmål vedr. definitionen af ”anerkendelsesværdige formål” i Danmark, kan man tage kontakt til Rigspolitiet på telefon +45 7020 6044 eller litauiske State Border Guard Service på telefon +370 5 271 9305.

Nem adgang til vigtig information

Ambassaden opfordrer alle danskere i Litauen til at registrere sig på Danskerlisten og hente udenrigsministeriets app Rejseklar. Danskerlisten giver os mulighed for at kontakte dig eller sende dig vigtige informationer om, hvordan du bør forholde dig. Du tilmelder dig Danskerlisten her.

Har du spørgsmål i forbindelse med coronavirus/COVID-19, kan du tage kontakt til den danske ambassade i Litauen på telefonnummer +370 5 2648760. Uden for ambassadens åbningstid er der mulighed for omstilling til Udenrigsministeriets Globale Vagtcenter på: +45 33 92 11 12.

Udenrigsministeriet og den danske ambassade rådgiver ikke om sundhedsfaglige spørgsmål, men henviser til Sundhedsstyrelsen. På de danske myndigheders fælles informationssite kan du finde information om coronavirus/covid-19.

På Udenrigsministeriets hjemmeside finder du svar på de fleste spørgsmål under: Spørgsmål og svar til rejsende og danske fastboende i udlandet om coronavirus/covid-19.

For yderligere information se også Udenrigsministeriets hjemmeside.

 

Rejseklar app

Læs mere om Udenrigsministeriets app Rejseklar

Du tilmelder dig Danskerlisten her