Spring til indhold

Information om coronavirus/COVID-19

Her på siden kan du se information til danske rejsende og fastboende i Litauen i forbindelse med udbruddet af coronavirus/COVID-19. Siden er senest opdateret den 15. maj 2020 14:45

Ambassaden følger løbende udviklingen i forhold til coronavirus/COVID-19 i Litauen. Vi anbefaler, at du følger med i udviklingen via Udenrigsministeriets Rejsevejledning for Litauen. Du kan finde rejsevejledningen med de seneste opdateringer her. Danskere bosat eller på rejse i Litauen opfordres også til at følge de lokale myndigheders information via nyhedsmedierne og nedenstående informationskanaler:

Ministry of the Interior of the Republic of Lithuania – anbefalinger til befolkningen

Government of the Republic of Lithuania – relevant information vedr. coronavirus for udlændinge i Litauen.
 
Ministry of Foreign Affairs of the Republic of Lithuania – relevante oplysninger vedr. indrejse til Litauen, herunder om karantæne.
 
Fra natten til mandag den 16. marts indførtes national karantæne i Litauen for at begrænse spredning af coronavirus. Den 6. maj besluttede den litauiske regering at forlænge karantænen og de andre omfattende foranstaltninger frem til den 31. maj kl. 24.00, samtidig lettede man dog flere restriktioner, herunder visse regler for rejsende. Der gælder herefter følgende regler:
 
Der er fortsat indrejseforbud for udlændinge med mindre man har gyldigt opholdsgrundlag eller er familiemedlem til litauiske statsborgere. Ved ankomsten bliver man sundhedstestet, registreret og skal i 14 dages selvisolering. Der kan forventes strenge reaktioner, herunder bøder, fra myndighedernes side, hvis selvisoleringen ikke overholdes, eller hvis man samles i større grupper, jf. neden for.
 
Arbejdstagere, erhvervsrejsende og studerende fra Polen kan rejse ind i Litauen uden 14 dages selvisolering fra den 11. maj. Fra den 15. maj kan alle statsborgere fra Letland, Litauen og Estland, samt udlændige med fast bopæl og ophold i de baltiske lande, frit rejse imellem hinandens lande uden 14 dages selvisolering.
 
Fra den 11. maj åbnes flere grænseovergange, hvorefter følgende vil kunne anvendes til Letland Saločiai-Grenstale, Būtingė-Rucava og Smėlynė-Medumi og til Polen Kalvarija-Budzisko, Lazdijai-Ogrodniki og Šeštokai-Trakiszki. Fra den 18. maj åbnes ligeledes grænseovergang til Letland Kalviai – Meitene.
 
Fra den 4. maj ophævedes udrejseforbuddet for litauere.
 
Rejsende med gyldigt opholdsgrundlag i Litauen kan indtil den 11. maj alene rejse ind med DFDS’ færge fra Kiel til Klaipeda. Fra den 11. maj vil man også kunne rejse ind via Rostock og Travemünde til Klaipeda. 
 
Det vil fortsat være muligt for udlændinge at rejse ud af Litauen med færge fra Klaipeda, herunder med TT-line eller DFDS, til både Tyskland og Sverige.
 
Da både Tyskland og Sverige også har indført forskellige indrejseregler, bør man holde sig orienteret om forholdene i de to lande (se de danske ambassaders hjemmesider).
 
De første fly til og fra Vilnius og Kaunas forventes at finde sted fra uge 20 (11. maj - 18. maj). Passagerne vil blive spredt så meget som muligt i flyet, og der er detaljerede krav til procedurerne i lufthavnen og i flyene, hvorfor man bør følge relevante hjemmesider herom.
 
Chaufførers transport af varer og gods til Litauen er undtaget fra de generelle ind- og udrejserestriktioner, men fra den 1. april indskærpes det, at chauffører og andre ”crew members”, der indrejser, og som arbejder med international kommerciel transport, også skal i isolation indtil dagen for deres afrejse (maks. 14 dage). Chauffører m.fl. bliver sundhedsscreenet ved grænsen.
 
Udlændinge kan rejse i transit igennem Litauen - uden at gøre unødvendigt ophold og kun via ovennævnte grænseovergange - for at nå frem til sit hjemland. Hvis man rejser med bil, skal det ske i særlige politieskorteret konvojer igennem Litauen. Hvis man rejser med tog, må der heller ikke gøres ophold under vejs. Kravet gælder dog ikke for statsborgere fra Letland og Estland samt udlændige med fast bopæl og ophold i de baltiske lande.
 
På grund af det store aktivitetsfald er flere busruter indstillet, eller afgangenes hyppighed reduceret.
 
Grænseovergang for transport af varer og gods vil være tilladt ved følgende internationale grænseovergange: Kalvarija - Budzisko, Saločiai - Grenstale, Butingė - Rucava, Smėlynė - Medume, Kalviai – Meitene, Medininkai - Kamenyi Log, Raigardas - Privalka, Kybartai - Chernyshevskoye, Panemunė - Sovetsk, Kena - Gudagai, Šalčininkai - Benjekoni, Šeštokai - Trakiszki, Lazdijai - Ogrodniki, Lavoriškės-Kotlovka, Vilnius, Kaunas, Palanga, Šiauliai airports, og Pilies, Malkų įlankos, Būtingė oil terminal og Molo grænseovergange.
 

Man bør i det hele taget være opmærksom på, at yderligere ændringer kan ske med kort varsel. De danske indrejserestriktioner har i nogle tilfælde gjort det vanskeligt forudlændinge at rejse til Danmark, selvom de har lovligt ophold og bopæl i Danmark eller andre ”anerkendelsesværdige formål” i Danmark. I tilfælde danskere eller udlændinge har spørgsmål vedr. definitionen af ”anerkendelsesværdige formål” i Danmark, kan man tage kontakt til Rigspolitiet på telefon +45 7020 6044 eller litauiske State Border Guard Service på telefon +370 5 271 9305.

Siden den 16. marts har de fleste institutioner, kulturtilbud, restauranter, cafeer, arbejdspladser og butikker været lukkede i Litauen, undtagen fødevarebutikker og apoteker. Man er dog gradvist begyndt at ophæve restriktionerne og fra den 18. maj vil yderligere restriktioner blive ophævet, inkl. tandlægebehandlinger. Alle butikkerne er herefter åbne, men de skal leve op til sundhedsmyndighedernes retningslinjer, der foreskriver, at der mindst skal være 5 m². per én kunde (hvis ikke muligt, da betjenes én kunde ad gangen), og betjeningen må maksimalt vare 20 minutter. Cafeer og restauranter yder udendørs servering, dog fra den 18. maj er indendørs servering ligeledes tilladt. Fra den 18. maj kan 30 personer samles uden for til fritidsaktiviteter, hvis man holder to meters afstand (5 m² pr person), og fra den 30. maj kan 30 personer samles indendørs, hvis man tilsvarende holder 2 meters afstand (5 m² pr person).

Det er påbudt, at alle personer, som er ældre end 6 år, og som opholder sig i det offentlige lukkede rum, skal have maske for mund og næse. Også når man er ved markedspladser, andre handelspladser, events, udflugter og ved ombord stigning til offentlig transport skal man have masker på. Man er ellers undtaget, når man er udenfor. Ved indkøb i alle butikker skal der være to meters afstand, hvis man står i kø.

Ved brug af den kollektive trafikfik, skal man være opmærksom på, at der ofte ikke kan betales billet om bord, og der skal være 1 meters afstand mellem passagererne). Der tages ekstra initiativer til grundig og regelmæssig rengøring.

Personer, som erfarer symptomer af COVID-19, og som er over 60 år, skal ringe efter en ambulance på 112. Personer, der er under 60 år, opfordres til at ringe til en praktiserende læge, som derefter henviser til en klinik eller ringer til corona hotline 1808 for at få foretaget en test på en af de mobile testenheder, se for yderligere praktiske information her.

Du kan læse WHO's råd om, hvordan du bedst beskytter dig.
 
Nem adgang til vigtig information
 
Ambassaden opfordrer alle danskere i Litauen til at registrere sig på Danskerlisten og hente udenrigsministeriets app Rejseklar. Danskerlisten giver os mulighed for at kontakte dig eller sende dig vigtige informationer om, hvordan du bør forholde dig. Du tilmelder dig Danskerlisten her.
Har du spørgsmål i forbindelse med coronavirus/COVID-19, kan du tage kontakt til den danske ambassade i Litauen på telefonnummer +370 5 2648760. Uden for ambassadens åbningstid er der mulighed for omstilling til Udenrigsministeriets Globale Vagtcenter på: +45 33 92 11 12.
 

Udenrigsministeriet og den danske ambassade rådgiver ikke om sundhedsfaglige spørgsmål, men henviser til Sundhedsstyrelsen. På de danske myndigheders fælles informationssite kan du finde information om coronavirus/covid-19.

På Udenrigsministeriets hjemmeside finder du svar på de fleste spørgsmål under: Spørgsmål og svar til rejsende og danske fastboende i udlandet om coronavirus/covid-19.

For yderligere information se også Udenrigsministeriets hjemmeside.

 

Rejseklar app

Læs mere om Udenrigsministeriets app Rejseklar

Du tilmelder dig Danskerlisten her